GEZONDE LUNCHBOXEN OP SCHOOL

DE ZANDLOPERTJES GAAT VOOR GEZONDE LUNCHBOXEN OP SCHOOL

De Zandlopertjes slaat samen met de andere scholen en de gemeente de handen in elkaar. Met het project ‘gezonde lunchbox’ willen we ouders en kinderen inspireren om een gezonde evenwichtige lunch mee te nemen naar school.

Gezonde lunchbox, meer dan brood en beleg

De naam gezonde lunchbox werd niet zomaar gekozen. Een klassieke lunch in Vlaanderen bestaat uit brood en beleg, vandaar de naam ‘brooddozen’, maar er zijn nog een vat aan andere mogelijkheden. In veel culturen zijn groenten een vaste norm bij de lunch, hier kunnen we wat van opsteken. Maar liefst 99% van de Vlaamse kinderen eet minder groenten dan aanbevolen. De Hoge Gezondheidsraad raadt 300 g groenten per dag aan en dat is best veel voor 1 maaltijd. Groenten spreiden over verschillende maaltijden zoals lunch, tussendoortjes en avondmaal is de boodschap. Daarnaast willen we het gebruik van volkoren producten zoals brood, wraps, pasta,… en het gebruik van alternatieven voor bewerkt vlees aanmoedigen. Bewerkt vlees bv: ham, salami, filet americain,… vind je terug in de rode bol van de voedingsdriehoek. Dit wil zeggen dat deze voedingsmiddelen een hoge bewerkingsgraad hebben en het negatief effect op onze gezondheid overtuigend is aangetoond.

Nulmeting

Om het effect van het project goed op te volgen, werd er een nulmeting uitgevoerd. Er werd onder andere gekeken naar de aanwezigheid van groenten, volkoren producten en zoet broodbeleg.

Programma schooljaar 2021-2022

Om gezonde lunchboxen te stimuleren boksten we een sterk programma in elkaar met workshops, tips, recepten, winacties,… en wordt gezonde lunchbox een onderdeel van het schoolreglement. Daarnaast organiseren we een themaweek om gezonde lunchboxen extra in de kijker te zetten bij de leerlingen.

Samenwerking

Het project kwam tot stand in samenwerking met de intergemeentelijke preventiewerker, Louise Van Collie. Zij ondersteunt Bredene bij de organisatie en uitvoering van een lokaal preventief gezondheidsbeleid.