Lagere klassen

2020-2021

MV Muziek 'We rijden naar luilekker land'

Nu we geen verre reizen meer kunnen maken, droomden we over een andere leuke bestemming, namelijk luilekker land. We beluisterden het lied, zongen het samen, ontdekten verschillende ritmes en speelden ze na op ons lichaam. In een volgende fase gingen we aan de slag met ritmekaarten. We speelden de verschillende ritmes niet alleen op ons lichaam maar ook op echte instrumenten. Om deze leuke les te eindigen, hielden we een ritme quiz. De leerlingen beluisterden een gespeeld ritme en probeerden dit na te leggen met de ritmekaarten. Hieronder enkele sfeerbeelden van deze les.

Beeld: Friedrich Hundertwasser

Fase 1: Waarnemen

We maakten kennis met de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedrich Hundertwasser. Hij werd geboren in het jaar 1928. Hij overleed in het jaar 2000. We hebben verschillende schilderijen en gebouwen gezien. Hij had een hekel aan rechte lijnen. Bijgevolg vallen vooral de gebogen lijnen op in zijn kunstwerken en gebouwen.

Fase 2 en 3: Verwerking en vormgeving

We werkten rond het beeldelement lijn.

We gingen stapsgewijs te werk:

OVSG-toets muziek

Voor de OVSG-toets muziek moesten we een afscheidslied schrijven.

Eerst beluisterden we het lied van Johan Verminnen - Ik voel me goed. Daarna beluisterden we hetzelfde lied maar in de #Likeme versie. Dan bespraken we de verschillen tussen beide liedjes. 

Daarna werden er groepjes gemaakt en moesten de leerlingen hetzelfde doen met het lied "Meisjes" van Raymond van het Groenewoud.

KiVa : cyberpesten

Vandaag was het weer tijd voor een KiVa-les. Thema was deze keer cyberpesten. Eerst praatten we over cyberpesten: wat is dat? Wat doen pesters dan? Is er al iemand in onze klas op die manier gepest? Waarom doet men dat? ...

Daarna gingen we op enkele websites getuigenissen lezen en filmpjes bekijken van kinderen en jongeren die het slachtoffer zijn of waren van cyberpesten.

 

Techniek: een boodschappentas ontwerpen

Tijdens ons WO thema 'Twee kopen, één gratis' leerden we over de supermarkt, over hoe producten gemaakt worden en uiteindelijk tot bij de consument komen. Ook reclameboodschappen kwamen aan bod. We namen zelf een reclamespotje op voor een zelfbedacht product. Om dit thema af te sluiten werden we door de uitbater van supermarkt 'Cheapy' uitgedaagd om zelf een boodschappentas te ontwerpen. We tekenden ons ontwerp uit, dachten na over de materialen en verzamelden alle spullen. Daarna gingen we aan het werk.

Pyjamadag

Naar jaarlijkse gewoonte kwamen we op vrijdag 12 maart 2021 in onze pyjama naar school om BEDnet te steunen. Dat was niet alleen gezellig, het was vooral om al die leerlingen die ziek zijn en van thuis les moeten volgen een hart onder de riem te steken. Na vorig jaar weten we allemaal hoe moeilijk en eenzaam het is om alleen thuis (of in het ziekenhuis) te zitten. 

Bednet

We namen met plezier deel aan de Bednet dag in pyjama!

Op vrijdag maken we altijd een dictee en een tafeltoets. Erna volgt steeds een bewegingstussendoortje. Vandaag was dat extra leuk met al die fleurige kamerjassen, pyjama's en onesies!

Pyjamadag

Vandaag was het opnieuw pyjamadag. Iedereen kwam in pyjama naar school. Zo besteedden we aandacht aan het initiatief van Bednet om zieke kinderen via de commputer les te laten volgen.

Vandaag was het ook de laatste dag van stagiaire Carolijn. Zij heeft 3 weken het beste van zichzelf gegeven in onze klas. Als afsluitende les had ze een escape spel gepland. Toen de leerlingen de sleutel hadden veroverd en de box konden openen vonden ze daar een traktatie van juf Carolijn.  Dank u wel, juf Carolijn, voor de fijne lessen! 

 

 

Pagina's

Abonneren op Lagere klassen