Techniek: confituur maken voor Moederdag

We hebben confituur gemaakt voor Moederdag.

Dit hadden we nodig:

  • aardbeien (waren reeds gewassen door de juf).
  • snijplankje en mesje.
  • potten voor afval en potten voor aardbeienstukjes.
  • grote kookpot.
  • kookvuur.
  • imperial pec.
  • suiker.
  • spatel om te roeren.
  • pollepel om te scheppen.
  • confituurpotjes.
  • handdoek, vod.

De kindjes werkten in groepjes, legden hun plankje en mesje klaar.

We gingen met z'n allen onze handen wassen.

Vervolgens gingen we aan de slag: de groene blaadjes wegsnijden en de aardbeien in stukjes snijden. Het afval deden we in een pot en de aardbeienstukjes deden we in een andere pot.

We gingen met z'n allen naar de keuken om de plankjes en de mesjes af te spoelen. Juf spoelde af. Elk kind droogde zijn eigen snijplankje en mesje af.

Terug in de klas deed de juf alle aardbeienstukjes in de grote kookpot. De kookplaat werd aangezet. Geleidelijk aan smeltten de aardbeien. Even later kookte het sap. Tijd om pec en suiker er aan toe te voegen. Nog even roeren... Klaar! Alles werd in potjes geschept. Dekseltje erop. Potjes omdraaien.

Dit hebben we geleerd:

  • aardbeien smelten als ze opgewarmd worden.
  • koken herkennen we door de belletjes in de vloeistof en het borrelen.
  • door toevoegen van pec en suiker stolt het geheel weer.